Sunday, 23 June 2013

Hampas

"I thought I've lost you forever Lina. The night I saved you from the nasty culprit is the first time I saw you since 7 years ago. Walaupun keadaan tak sebaik yang disangkakan, I'm so thankful that I met you that night. I promise to myself that I won't let you go anymore. I'll love you with all of my heart"

Lina hanya menangis dalam senyuman, dia tak mampu berkata apa-apa lagi.

"One more thing, sorry sayang. Sebab saya kita tak dapat pergi Australia dulu."
"Australia?" Lina cuba untuk mengimbas kembali peristiwa itu.
"So you are that senior yang tiba-tiba cancel flight tu!" Azrul mengangguk.

"Tapi namanya dia Allan, bukan Azrul?" Azrul menghulurkan MyKadnya kepada Lina.
"Lain kali masa sign surat nikah tu belek kertas tu sampai habis. Jangan main sign je" Azrul memicit hidung isterinya.

Lina terkejut dengan tindakan spontan Azrul. 'Azrul Allan bin Mohd Abdullah'

Mereka berdua tersenyum.

Hampas

Malam dinihari, sepatutnya dia gembira. Tapi hatinya masih buntu dan keliru. Fikirannya terawang pada sesuatu yang dia tidak pasti, badannya dibebani.

Pintu terkuak, masuk Azrul berbaju melayu putih. Walaupun kulitnya hitam manis, dia masih lagi tampak segak. Dia tersenyum manis, menampakkan giginya yang putih. Lina membalas senyuman itu.

"Sayang.. Kenapa ni? Okay tak?"
"Hmm saya okay je awak.."
"Hei senyumlah sikit. Pengantin baru kena senyum tau. Kalau tak nanti jadi pengantin masam"

Kedua-dua mereka tergelak. Suasana tiba-tiba menjadi sepi apabila Azrul menggenggam tangan Lina.

"Lina, awak tahu tak bila first time saya jatuh hati kat awak?"
"Tak, bila tu?"
"Time tu awak tengah turun tangga, lepas tu ada orang tolak awak, lepas tu awak jatuh. Time tu awak comot sangat, time tu lah"
"Haa? time saya tengah comot awak fall in love dengan saya. Awak ni pelik-pelik lah"
"Awak je yang tak kenal saya. I've known you since forever. Ingat tak kejadian kat tempat gelap tu? Awak panggil saya?"
"Taknak ingatlah yang tu. Eh kejap, awaklah yang tolong saya. Awak yang bawak saya pegi balai polis kan? Yes, it's you. How come I don't remember you eh?"

"Jadi awak memang dah kenal saya lah kan before that? Kenapa awak tak pernah introduce diri awak?"
"Awak, saya kenal awak dari kolej lagi. Setiap petang saya tunggu ke awak lalu kat depan library. Saya malu nak tegur awak sebab setiap kali awak lalu mesti ada lelaki kejar awak. Maklumlah awak kat hot dulu."
"Ya Allah, yeke? Saya taktahu pun. Tapi awak mesti senior kan? Sbb saya tak pernah nampak awak kat fac."
"Yela, saya ni tua dengan awak dua tahun. Time awak sem 2, saya dah LI, mana sempat nak jumpa-jumpa" balas Azrul sambil mencuit pipi Lina.

Hampas

"Awak, saya ada sesuatu untuk awak. Saya harap awak sudi terima"
"Nah"
"Terima kasih"

Jambangan bunga ros enam kuntum berwarna merah dan merah jambu itu diciumnya. Wangi. Istimewa, seistimewa pemberian dari yang teristimewa juga.

Fikiran Lina di bawa kembali pada peristiwa 3 tahun yang lepas

"Tok Tok Assalamualaikum, Lina, ooh Lina?"
"Waalaikumussalam. Eh Azrul"
"Lina ni untuk awak"
Bunga ros enam kuntum itu disambut, "Eh ramainya orang, apa ni Azrul?"
"Maafkan saya Lina, saya datang nak meminang awak.."
"Ibu, ibu.."

Sekali lafaz saja, Lina sah milik Azrul. Lina menangis dalam persalinan putih di pelamin seusai doa diaminkan. Hati Lina bergetar, fikirannya terawang. Dia tidak pasti, gembirakah dia? Kecewa kah dia? Dia diam sambil merenung pada deretan hantaran yang tersusun dihadapannya. 11 hantaran buat pihak lelaki dibalas 9 hantaran dari pihak perempuan.

Dia terpaku seketika bagaikan tidak percaya. Sehinggalah Azrul betul-betul berada di hadapannya.

"Awak, saya milik awak sekarang. Saya sayang awak" ucap Azrul sambil menyarungkan cincin dijari manis Lina.

Lina malu bertentangan mata dengan Azrul. dia hanya tunduk. Tanpa disedari, air matanya berlinangan. Azrul pantas menyapu air mata di tubir matanya.

"Awak, jangan nangis lagi, insyaAllah saya akan jaga awak sebaiknya"

Saturday, 22 June 2013

Att Seeker - Prologue

Dia yang bernama.., Ah! Dia punya pelbagai nama. Namun nama-nama itu diberi oleh kaum dan manusia di sekelilingnya. Dia tidak kisah malah dia gembira dengan self-prophecy yang diterima. Namun jauh disudut hatinya dia tahu, dia bukan yang itu. Dia ada dirinya yang satu. Dia yakin, dia percaya, segalanya sementara. Objektif, matlamat, hadapnya waktu sekarang hanya sementara. Dia yakin pada impiannya di masa hadapan yang lebih tinggi, lebih besar, lebih perdana. Tapi semua itu hanya ditinggal di lubuk hatinya, dasar yang paling jauh yang dia sendiri pun tidak ingin sentuh, apatah lagi membuatkannya menonjol. Nantilah! Nanti! Mungkin nanti, mungkin belum lagi, dia yakin dan pasti tentang itu.

"Weh! kau mengelamun apa tu Jah? Dah sampai ke bulan ke?"
"Eh opocot mak kau! Kau ni kan bagi salam tak boleh ke? Eh bagi salam pulak eh.."
"Apanya nak bagi salam kat club ni haaa"
"Eh bagi salam eh kat club eh eh"
"Bulan mana kau jejak Jah? Ke dah sampai sarang burung Hazami? Eh!"
"Eh bulan, eh sarang burung, eh burung Hazami besar kau nak tahu! Eh! Eh dah lah tu penat aku!"
"Yela-yela, jom lah menari Jah, ramai Cek Jan kat sana tu usha kau. Jomlah-jomlah"
"La yeke? Padanlah aku stim sangat malam ni. Yang pakai baju pelangi belang-belang tu eh? Aww taste aku lah! Jom jom!"

Dan malam itu terus bergemerlapan, bukan kerana sinar neon di tetapi dek kerana sinar berpinar dari bumi bulat di waktu malam. Malam itu, malam yang rancak. Dan malam itu juga, mereka sudah kenal, mereka sudah tahu, mereka mungkin lebih arif, akan hati sanubari, akan naluri, malah akan siapa mereka yang sebenarnya. Mungkin mereka perlu membuatkan yang lain tahu, atau mereka hanya perlu memahami sahaja apa yang berlaku antara mereka.