Saturday, 13 April 2013

Hampas

"Hello?"
"Hai, Lina ada?"
"Ya, ini Lina bercakap. Siapa ni?"
"Assalamualaikum, Lina. Fakhri ni. You sihat?"

Fakhri. Nama ringkas bersuku kata dua itu membuatnya tergamam. Lantas fikirannya kembali ke masa itu.

Fakhri. Nama itu pernah menjadi igauannya dulu. Siang malan, setiap saat, nama itu yang menjadi sebutan, bertakhta di hatinya sejak sekian lama.

Namun, akibat satu insiden yang berlaku, dia pergi, dia lari, dia elakkan diri. Peristiwa itu, peristiwa yang dia simpan kejap dalam ingatannya. Dia tak mahu mengenang kembali peristiwa itu.

"Lina. Oh Lina. LINA!", dia tersedar dari lamunannya.
"Fakhri, hai", tuturnya biasa.

"You ada apa call I ni? You sihat?"
"I sihat je. You apa cerita? I dengar macam-macam pasal you. Dah hot kan sekarang, terus lupa kat I kan? Haha", Lina diam. Hatinya bermonolog sendiri.

'Haih, nak apa pulak jantan ni? Tiba-tiba je. Ni mesti nak test market lah ni'
'Siap kau!'

"Hot celah mana entah. I okay, macam biasa lah. Tak macam you, dah jadi usahawan internet berjaya. Mesti.." Dia tersentak, tak mahu menyambung.

"Mesti apa? Rezeki Tuhan yang bagi, I bersyukur dengan apa yang ada jelah, hehe" Tut tut. Ada nombor yang tidak asing lagi baginya menelefon.

'Ramai pulak nak call waktu macam ni? Ah baik aku angkat dari cakap dengan Fakhri tu!'

"Fakhri, sorry tau, I tengah busy sekarang. Nanti call balik eh"
"Lina, wait. Lina.." Tap! Panggilan diputuskan.

"Hello. Assalamualaikum."
"Waalaikumussalam"

No comments: